Biografie

Nicolette Smabers (Den Haag, 1948) studeerde Nederlands en filosofie en werkte een aantal jaren als lerares Nederlands.

Nicolette Smabers

Haar werk

In 1983 debuteerde ze met De Franse tuin. In 1987 volgde Portret van mijn engel en in 1991 Chinezen van glas. Deze drie titels werden in 2004 herzien en in éen bundel uitgebracht: De Franse tuin, verhalen en novellen. We zien hoe de jonge hoofdpersoon, opgroeit, vol verbazing en verwondering om het gewone. Haar kindertijd speelt zich af in het Den Haag van de jaren vijftig en zestig. Flaptekst: ‘In een prachtige, sensitieve stijl waarin de verbeelding alle kans krijgt, maar tegelijk met beide benen op de grond staat, beschrijft Smabers hoe de mysteries van je kinderjaren je een leven kunnen achtervolgen.’

Tussen 1992 en 2001 schreef ze vooral kinderboeken, waaronder Willibrord de haas (1995) en Het kroondomein van Pappenheim (1996).

In 2003 publiceerde ze de roman Stiefmoeder, geschreven vanuit een broer, een zus en een halfzus. Samen leggen ze de ‘zwijgtaal’ bloot van hun gezin van herkomst en ontdekken hoe het leven van hun moeder en stiefmoeder geteisterd werd door de geboden en verboden van de katholieke kerk ten aanzien van seksualiteit en ongehuwd moederschap.

In 2009 verscheen De man van gas en licht. Daarin onderzoeken een vader en een dochter het met stilzwijgen betoverde verleden. Hun zoektocht voert naar de jaren twintig van de vorige eeuw, naar een schoolplein in een stadje op Midden Java, waar haar vader en zijn broers – kinderen nog – een strijd uitvechten die ook daarbuiten woedt: die tussen blanke en bruine Nederlanders.

Overige literaire activiteiten

  • Van 1984 tot en met 1989 bestuurslid van de Stichting Fonds voor de Letteren.
  • Van 1990 tot en met 1998 bestuurslid van de Jan Campert-stichting te Den Haag.
  • Jurylid Amsterdams Fonds voor de Kunst, Jan Campert-stichting.
  • Lessen proza in Maastricht, Amsterdam en Den Haag.
  • Literaire bijdragen voor diverse dagbladen, zoals NRC, De Gelderlander en De Haagsche Courant en aan literaire tijdschriften o.m. De Revisor, De Gids, Raster, Lust en Gratie, Indisch Anders, Extaze.
  • Lezingen en voordrachten over eigen werk en daarmee verbonden literaire en maatschappelijke thema’s.