Biografie

Nicolette Smabers werd geboren in Den Haag. Na haar middelbare school had zij verschillende kantoorbanen en studeerde Nederlands aan de Haagse School voor Taal- en Letterkunde. Ze voltooide haar studie Nederlands op de Universiteit van Amsterdam. Daarna werkte ze een aantal jaren als lerares Nederlands in Nijmegen.

Nicolette Smabers

Haar werk

Smabers debuteerde in 1983 bij De Bezige Bij met De Franse tuin. Bij de dezelfde uitgeverij verschenen ook Portret van mijn engel en Chinezen van glas. De drie boeken werden zeer lovend besproken en werden in 1992 bekroond met de literaire prijs van Roermond, de Halewijnprijs. Toch bleef het werk van Smabers 'een geheimtip' zoals de criticus Tom van Deel het formuleerde in zijn bespreking van Stiefmoeder, de roman die in 2003 verscheen. In de jaren daarvoor schreef Nicolette Smabers voornamelijk voor kinderen, aanvankelijk onder haar eigen naam, vanaf 2001 onder de naam Colette Li. Meer over haar kinderboeken

In 2001 pakte ze het werk voor volwassenen weer op. Ze publiceerde bij uitgeverij Herik in Landgraaf een bundel korte prozastukken: Het plein Bijzonder en Gewoon, met tekeningen van Han Janken. In 2003 verscheen de roman Stiefmoeder. En in de lente van 2004 de bewerkte heruitgave van de eerste drie titels onder de noemer De Franse tuin, verhalen en novellen. In 2009 publiceerde ze De man van gas en licht.

Overige literaire activiteiten

  • Van 1984 tot en met 1989 bestuurslid van de Stichting Fonds voor de Letteren.
  • Van 1990 tot en met 1998 bestuurslid van de Jan Campert-stichting te Den Haag.
  • In 1996 en 1997 lessen proza op de Maastrichtse afdeling van het Colofon. Vanaf 2011 lessen proza via de Schrijversvakschool Amsterdam.
  • Bijdragen aan literaire tijdschriften: De Revisor, De Gids, Nieuw Wereldtijdschrift, Raster, Lust en Gratie, Indisch Anders, Extaze.
  • Bijdragen aan dagbladen: NRC Handelsblad, De Gelderlander, De Haagsche Courant.